Logo Logo
  • Luni - Vineri 07:30-19:00
    Sambata 08:00-13:00 Duminica - INCHIS

  • 0232 214 466 topmedicalgrup@gmail.com

  • Bd. Independentei nr.29 bl C1-5 mezanin Iasi, Romania

Ghid De RecoltareTMG

Recoltarea probelor sanguine se va efectua dimineața, înainte de a consuma alimente, cafea, alcool sau tutun. Este recomandat ca înainte de recoltare să consumați 250-500 ml de apă.

Înainte de recoltarea probei de urină se va efectua igiena zonei genitale, iar pentru prevenirea contaminării probei, se va evita contactul acesteia cu orice alt obiect.
Proba se va recolta dimineața, eliminându-se inițial o cantitate mică de urină în vasul toaletei, ulterior colectându-se proba în recipientul dedicat.
După recoltare proba poate fi păstrată la temperatura camerei. Aceasta trebuie transportată la laborator în maxim 2 ore de la recoltare.
La predarea probei către laborator se va menționa dacă pacientul urmează tratament cu antibiotice, dacă este o urocultură de control după antibioterapie sau dacă proba a fost recoltată prin sondă sau puncție suprapubiană.

COPROCULTURĂ

Recoltarea probei pentru coprocultură se va realiza înaintea începerii tratamentului cu antibiotice.
Se va recolta o cantitate de mărimea unei alune din porțiunile muco-purulente sau sangvinolente, din cel puțin 3 zone ale bolului fecal.
Proba va fi recoltată într-un recipient steril, de unică folosință, cu mediu de transport. Se va evita contaminarea probei după recoltare.
Proba poate fi menținută la temperatura camerei, iar transportul către laborator trebuie făcut în maxim 24 de ore de la recoltare.
Proba NU se păstrează la frigider!

COPROPARAZITOLOGIC

Recoltarea probei pentru examenul coproparazitologic se va efectua la cel puțin două săptămâni de la încetarea tratamentului cu antibiotice.
Se va recolta câte o porțiune de mărimea unei alune din 3 zone diferite ale bolului fecal într-un recipient steril, de unică folosință, fără mediu de transport.
După prelevare se recomandă ca proba să ajungă la laborator în cel mai scurt timp. Proba poate fi menținută la frigider pentru maxim 24 de ore.

Recoltarea exudatului faringian se va realiza dimineața, înainte de a consuma alimente sau lichide. Înaintea recoltării probei nu se va efectua igiena bucală.
Recoltarea se va realiza la cel puțin 7 zile de la terminarea tratamentului cu antibiotice.

Înaintea recoltării exudatului nazal este interzisă administrarea de tratamente locale, pe mucoasa nazală, inhalațiile cu substanțe medicamentoase sau utilizarea spray-urilor nazale.